To był przyjemnie i co ważne aktywnie spędzony czas przez podopiecznych kilku placówek oświatowych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. Samym końcem września uczestniczyli w Górsku w wydarzeniu „Bieg po Zdrowie”, skutecznie łączącym aspekt sportowo-rekreacyjny z prozdrowotnym przesłaniem.

Najpierw w czwartek 28 września, a następnie w piątek 29 września blisko setka dzieciaków każdego dnia uczestniczyła w ciekawej imprezie „Bieg po Zdrowie” na obiektach Szkoły Podstawowej w Górsku. Momentem kulminacyjnym był w obu przypadkach bieg przełajowy z przeszkodami na dystansach, które dostosowane zostały do wieku uczestników. Starty poprzedziła wspólna rozgrzewka oraz liczne konkurencje sprawnościowe pozwalające rozwinąć wśród najmłodszych takie cechy, jak zwinność, szybkość, precyzję czy równowagę. W przerwie między aktywnościami był m.in. czas na zdrowe drugie śniadanie, a na zakończenie wręczono okolicznościowe medale dla uczestników oraz puchary dla tych placówek, których podopieczni pojawili się w Górsku.

Organizatorem wydarzeń sportowych była Fundacja Rozwoju Człowieka, która projekt biegowy przeznaczony dla dzieci kontynuuje od kilku lat. – Aktywności, jakie systematycznie proponujemy najmłodszym świetnie się sprawdzają. I tym razem dzieci były zachwycone możliwością spędzenia czasu na świeżym powietrzu w gronie rówieśników, a uzyskiwane przez nich wyniki miały znaczenie drugorzędne – mówi prezes Fundacji Tomasz Tłuchowski.

Projekt zrealizowany był w tym roku w ramach Programu Mikro Granty, którego Operatorem Krajowym jest Fundacja Orły Sportu, finansowany ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej, których dysponentem jest Minister Sportu i Turystyki. Wydarzenie wsparły również Lasy Państwowe. Celem nadrzędnym było zapewnienie wszechstronnej aktywności najmłodszym dzieciom, ukształtowanie w nich nawyku ruchowego oraz promocja profilaktyki zdrowotnej poprzez profesjonalnie zorganizowane zmagania sportowe.